mandag 11. juli 2011

Krinkelkroktur til Sogn og fjordane med en snert av hage.

Da er vi tilbake fra en liten ferietur til Sunnmøre og videre til Sogn og fjordane. I løpet av fire dager og 100 mil på nesten ikke er kjørbare gamle veier, har vi sett så vakre steder av vestlandet vi ikke trodde fantes. Vi hadde i utgangspunktet ingen reiseplan, ikke annet en at vi skulle være borte fire dager og at ferden startet i retning sunnmøre. Hvis vi ikke kom oss lengre enn til Skodje var det også greit. Elias plasserte vi i Lervågen hos Christopher, i tillegg til å fiske, skulle de ha seg en dag til Atlanterhavsparken i Ålesund.

Første dag fant vi oss et gartneri på Ellingsøya. Der fant jeg seks kasserte busker som jeg fikk kjøpt for 100 kroner. Lykkelige meg :)

Buskene ble da passasjerer hos oss resten av turen, men vi har god plass i bilen vår. Det er ikke ikke helt tilfeldig at jeg har en eldre bil med stor plass som tåler både jord og hageavfall ;)


Via Ørsta og Volda gikk turen til Nordfjordeid første dagen, der overnattet vi på Sentrum Motell. Dagen etter var det flott vær med sol og god tenperatur. I Nordfjordeid oppdaget vi den skjønneste gate, Eidsgata. Vi brukte mesteparten av dagen til å utforske denne gata med bygningsmasse fra 1800-tallet. Magnhild som eier butikken Nepal tok seg tid til å fortelle om både butikken sin (hun fikk ideen til denne butikken under Moldejazzen i fjor), og denne flotte gaten. Butikken for det meste fargerike klær fra Nepal, og i tillegg til at de er både billige og av god kvalitet, er det en Fair traid bedrift. Vi kjøpte oss tre jakker, ulljakkene skal invies på årets hyttefest ved Kleivvatnet.

Da vi fortalte at vi hadde 22 års bryllupsdag, tok hun oss med til Klemmekroken og tok bilde av oss. En flott minne fra dagen :)

Denne benken skal det være mulig å få kjøpt.Ved siden av Klemmekroken ligger Primulas design. Der traff vi innehaveren av butikken, ei hyggelig dame som i tillegg til å sy og lage mye fint, er interessert i hage. Jeg kjøpte en romantisk veske som hun har laget i lappeteknikk. Vi diskuterte også litt hage, og hun anbefalte oss å dra til Torheim gartneri. Dette gartneriet ligger to mil utenfor sentrum. Den smale veien dit er en opplevelse i seg selv der den snirkler seg langs fjorden for til slutt å ende opp ved dette gartneriet. Vi kom akkurat da eierene var i ferd med å dra på hytta, men vi var likevel velkommen for å se oss i rundt. Makan til gartneri og anlegg har jeg ikke sett.

Ferden gikk videre til Sandane, selfølgelig via alle gamle veier vi kunne finne. Vi elsker å se på ulik arkitektur, landskap og hager. Her overnattet vi på det historiske hotellet Gloppen Hotell. Vi hadde tross alt bryllupsdag og måtte unne oss å bo litt standsmessig denne natten. Hotellet er påbygd i samme stil som den gamle delen, og vi leide ett av de helt nye rommene. Kan absolutt anbefales :)


På vår runde i Sandane fikk vi øye på servedighetsskiltet Antikk og Rariteter, og dette stedet måtte vi selfølgelig sjekke opp. En imponerende samling av antikviteter arrangert stilmessig slik at en bare får lyst å kjøpe (selv om en har mye fra før).Vi kjørte videre i retning Førde. På denne turen åpnebarte det seg et lite paradis av en bygd. Bygden heter Hyen og ligger innerst i Hyenfjorden.


Vannet var helt stille og speilingen ga en nesten et surrealistisk inntrykk av landskapet.

I denne bittelille bygda er en park som heter Clombusparken. Den har sin histore som dere kan høre om fra programmet Norske attraksjon Morsomt :)


Fortsatt i Hyen

Via Florø og Svelgen stoppet vi endelig for finne søvnen. Florø var en perle av en by, men vi var skuffet over hvor lite vedlikeholdt både offentlig og private områder var. I Svelgen var vi innom et hotell, men det fristet ikke å leie noe rom der. Derfor endte vi opp med å ligge i bilen på en rasteplass like nord for Fiskå. Vi hadde med oss både madrasser og dyner så det var ikke noe problem. Legg merke til "hagen" som måtte flyttes ut, et syn for forbikjørende :)

Etter å kjørt flotte Herøy kommune på kryss og tvers, er vi tilbake i Lervågen der gjennsynsgleden var stor. I tillegg til e opplevelsene jeg har vært innom her, inneholdt denne turen flust av andre opplevelser som til sammen ble en kjempeferie for oss. Det er godt å tenke på at vi har plenty av steder igjen og utforske :)

Ut i uka blir det hyttetur igjen på fjellet, men først... HAGING, det er utrolig hvor sommerblomster og stauder har vokst den siste uken, men det har jaggu meg ugresset også gjort (unskyld språkbruken).

GOD SOMMER :)

3 kommentarer:

RandiF sa...

Ja, neste gang får du ta kontakt og komme på hagevandring hos meg. Litt bedre vedlikeholdt enn de offentlige områder.... ;-)

Ragnhild sa...

Det skal jeg gjøre, vi er ikke ferdig å utforske områdene deromkring. Butikkene var heller ikke åpne da vi var der, men de var iferd med å rigge til for en eller annen konsert i sentrum.

Parkvegens Hageglede sa...

Hei Ragnhild og takk for sist. For en fantastisk tur dere har hatt. Vestlandet har nok noen av vakreste stedene i dette landet. takk for reisen!